Connect with us

Sanatate

Vâscul, o plantă magică de Crăciun

Published

on

In traditia romaneasca, este foarte importnat ca de Craciun sa ai vasc in casa, care este considerat o planta magica. El cheama norocul si belsugul, indeparteaza bolile, ghinionul si demonii, cat si certurile din familie, ajutand la mentinerea armoniei.

 

vascul

Vâscul este o plantă magică, cunoscută şi sub numele de creanga de aur. Are puteri miraculoase şi o semnificaţie sacră în folclorul românesc și nu numai. .

Verdele plin de viata al frunzelor de vasc, stralucirea proaspata a fructelor sale maturizate in miezul iernii – cand toate celelalte plante dorm – sunt strans legate de Nasterea Mantuitorului, a celui care a trezit si a daruit viata vesnica inimilor oamenilor care au primit harul Sau. De altfel, cununa din frunze uscate de vasc se pastra tot anul, fiind deopotriva protector al casei de rele si leac pentru diferite boli.

Și astăzi, în ajunul sărbătorilor de iarnă, oamenii îşi împodobesc casele cu vâsc ca simbol al bucuriei şi pentru pacea sufletească.

Există, de aemenea, și multe descantece si ritualuri prin care tinerele isi afla ursitul cu ajutorul acestei plante. Se spune că femeii care i se pun crengute de vasc sub perna in noaptea din Ajunul Craciunului, i se va descoperi negresit in vis sotul harazit.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Actualitate

CS Unirea Alba Iulia – 7 medalii la Campionatele Europene de Powerlifting din Cehia. Andrei Irimie – aur la împins din culcat!

Published

on

Andrei Irimie

Delegația CS Unirea Alba Iulia, condusă de antrenor Ovidiu Pănăzan, a obținut 7 medalii (între care 1 de aur, 2 de argint și 4 de bronz) la Campionatul European de Powerlifting echipat, desfășurat în perioada 2-8 mai la Pilsen, în Cehia. Sportivul nostru, Andrei Irimie, a obținut din nou medalia de aur la seniori, la proba împins din culcat, reeditând astfel succesul obținut anul trecut.

Rezultate CS Unirea Alba Iulia:

Todorescu Bianca, categoria de greutate – 57 kg (Sportivi juniori II, 14-18 ani):

Genuflexiuni – loc 3;

Împins din culcat – loc 2;

Îndreptări – loc 4;

Total – loc 4.

Rezultatele sale sunt extrem de bune mai ales în contextul în care sportiva se află la prima competiție internațională.

Cazacu Alexandra, categoria de greutate 52 kg (sportivi juniori I, 19-23 ani):

Genuflexiuni – loc 3;

Împins din culcat – loc 3;

Îndreptări – loc 2;

Total – loc 3.

Sportiva noastră a obținut, astfel, 4 medalii extrem de importante!

CS Unirea - powerlifting
CS Unirea – powerlifting

Irimie Andrei, categoria de greutate 83 kg (sportivi seniori):

Împins din culcat – loc 1 (a împins 250 de kilograme – rezultat fantastic la categoria sa de greutate).

Este al doilea an consecutiv în care sportivul Andrei Irimie reușește să obțină medalia de aur la Campionatul European. Anul trecut, în luna august, tot la Pilsen, Andrei reușise să obțină aceeași performanță pentru România.

Un rezultat foarte bun, la seniori, a fost obținut de către Daniel Ordean (categoria de greutate 120 de kilograme), care s-a clasat pe locul 4 la proba împins din culcat, la egalitate cu ocupantul locului 3, cei doi fiind departajați de greutatea corporală (sportivul nostru a avut mai multe kilograme).

Din partea CS Unirea Alba Iulia a concurat și sportivul Cazacu Alexandru, la categoria de greutate 120 de kilograme. Multiplu medaliat la juniori, la competiții interne și internaționale, acesta a obținut rezultate merituoase în contextul în care s-a aflat la prima lui evoluție externă la seniori (după ce, de puțin timp, a făcut trecerea la noua categorie de vârstă).

Pe lângă cele 7 medalii, sportivii noștri au obținut 4 clasări în primele 6 locuri.

Delegația României, condusă de președintele Federației Române de Powerlifting, antrenor Ovidiu Pănăzan, a obținut, în total, 31 de medalii. Pe lângă sportivii CS Unirea Alba Iulia, au participat sportivi de la cluburi de renume din țară, după cum urmează: CS Iron Team Ploiești, CS Universitatea Alba Iulia, CS Caza Powerlifting Timișoara, CS Crișul Oradea.

Din lotul României, singura medalie de aur, la seniori, a fost obținută de către sportivul nostru Andrei Irimie. Lotul României a fost format din 13 sportivi și 4 tehnicieni. La Campionatele Europene de Powerlifting din Cehia au participat cei mai buni sportivi din peste 20 de țări. 

Următoarea competiție pentru CS Unirea Alba Iulia, la care vor participa sportivele Todorescu Bianca și Cazacu Alexandra, este Campionatul Mondial de Powerlifting – Juniori, la Istambul.

CS Unirea Alba Iulia transmite succes tuturor sportivilor și antrenorilor!

Continue Reading

Sanatate

Sistemul medical a lasat boala sa ucida un copil

Published

on

By

sistemul medical1

Raul a avut doar 12 ani. Era un copil deosebit, apreciat la scoala si mai ales foarte iubit de parinti fiind singurul fiu. A plecat insa din aceasta lume lasandu-si parintii indurerati si o multime de cunoscuti socati. In toata aceasta poveste extrem de trista ne punem insa o intrebare: a fost ucis Raul de un sistem bolnav?

Raul Onea suferea de o malformaţie genetică, ce afectează țesutului conjunctiv, fapt ce duce la afectarea ochilor si a sistemului cardio-vascular. Băiatul se afla în evidenţele Institutului Inimii din Cluj-Napoca. În data de 2 aprilie, lui Raul i s-a făcut rău la şcoală, acuzând dureri în piept, după ce a urcat scările pentru a ajunge la sala de clasă. Mama lui Raul a fost chemată de urgenţă la şcoală de către cadrele didactice. Copilul a fost dus la Unitatea de Primiri Urgenţe din Alba Iulia, unde a fost solicitată intervenţia unui medic specialist cardiolog, însă, aşa cum reiese şi din biletul de externare, “s-a primit un refuz pe considerentul că persoana în cauză este un copil de 12 ani”. Electrocardiograma efectuată nu a evidenţiat deficienţe periculoase în funcţionarea inimii. Mai apoi, copilul a fost consultat de medicul pediatru din cadrul UPU şi internat în secţia de pediatrie. După-amiaza, durerile în piept ale băiatului au revenit, aşa că mama acestuia a solicitat din nou intervenţia unui cardiolog. Nici de această dată nu a avut succes. Motivul: „în secţia de cardiologie era de gardă un internist”. Copilului i s-a administrat Algocalmin şi Nurofen. Durerile insuportabile au continuat până seara, cand baiatul a intrat în stop cardio-respirator. Manevrele de resuscitare ale medicului din ATI au fost în zadar. La ora 23:38 a fost pronunţat decesul. Părinţii îndureraţi au făcut plângere penală în vederea identificării persoanei sau persoanelor vinovate şi tragerea acestora la răspundere. La Spitalul Judeţean Alba s-a constituit comisia de analiză a deceselor pentru evaluarea cazului.

Incercand sa filmam la scoala unde Raul a invatat pana nu demult, ne-am lovit de refuzul ferm al directorului Liceului Sportiv, Nicușor Marcu. Motivul invocat a fost acela al evaluarilor care s-au desfasurat astazi si in aceasta unitate de invatamant. Cu toate acestea nu am inteles de ce nu nis-a permis sa filmam nici macar usa clasei unde a invatat Raul. Intentia noastra a fost doar aceea de a va arata ca acest copil a fost si un elev deosebit, fapt confirmat dealtfel chiar de directorul școlii.

In cursul zilei de maine vom afla un rezultat in urma anchetei care se deruleaza la Spitalul județean de Urgență Alba. Televiziunea Alba Tv va urmari acest caz si va va tine la curent cu toate detaliile.

Continue Reading

Ultimele știri