Connect with us

Actualitate

ADR Centru participa la intalnirea partenerilor din cadrul proiectului RAMSAT, în perioada 21-22 iunie 2022, în Castelo de Vide – Portugalia

Published

on

Ramsat-PORTUGALIA albatv.ro  ADR Centru participa la intalnirea partenerilor din cadrul proiectului RAMSAT, în perioada 21-22 iunie 2022, în Castelo de Vide – Portugalia Ramsat PORTUGALIA albatv

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru si Primaria Comunei Rasinari, in calitate de parteneri de proiect, conduc delegatia Regiunii Centru – din care mai fac parte reprezentantii Primariei orasului Saliste, ai comunei Biertan si din partea GAL Marginimea Sibiului – la intalnirea de lucru in cadrul careia sunt prezentate planurile de actiune pentru imbunatatirea politicilor care sprijina dezvoltarea turismului alternativ din cinci regiuni europene, participante in proiect. La Castelo de Vide are loc si o dezbatere privind perspectivele turismului alternativ in regiunile partenere, dupa care va fi organizata o vizita de studiu in doua localitati din Regiunea portugheza Alto Alentejo, pentru prezentarea unor bune practici.

Aceasta reuniune de lucru are loc la finalul primei faze a proiectului RAMSAT, dupa ce toate regiunile si-au dezvoltat propriile planuri de actiune, in care au inclus lectiile invatate in urma cooperarii dintre partenerii proiectului. Toate planurile de actiune dezvoltate la nivelul regiunilor tinta au fost aprobate de catre responsabilii din cadrul programului Interreg Europe, iar proiectul RAMSAT va intra in faza dedicata implementarii acestor planuri.

  ”Consideram ca proiectul RAMSAT poate fi un bun argument pentru incurajarea politicilor regionale care vizeaza utilizarea durabila a resurselor oferite de patrimoniul cultural si natural din fiecare regiune, ceea ce va permite dezvoltarea unui turism responsabil, de calitate, avand grija de mediul inconjurator si de mostenirea culturala, aducand, in acelasi timp, beneficii comunitatilor locale. Imbunatatirea pe care noi am adus-o pregatirii noului Program Operational Regional Centru 2021-2027 – prin proiectul RAMSAT – consta in includerea in Prioritatea 7.1 a programului, ,,O regiune cu turism durabil”, a activitatilor de sustinere a dezvoltarii si punerii in valoare a patrimoniului natural si cultural in zonele rurale, a ecoturismului si turismului montan. Pentru aceasta am folosit modelele altor regiuni, precum Alto Alentejo din Portugalia. Grupul de lucru local al proiectului RAMSAT a avut o contributie activa si benefica in toate etapele de consultare pe care le-am avut in legatura cu elaborarea POR Centru 2021-2027 ”, a declarat domnul Simion Cretu, director general al ADR Centru.

ADR Centru participa la intalnirea partenerilor din cadrul proiectului RAMSAT, în perioada 21-22 iunie 2022, în Castelo de Vide – Portugalia Ramsat PORTUGALA albatv

Proiectul RAMSAT – Revitalizarea Zonelor Montane si Izolate prin Turism Alternativ Durabil – este coordonat de catre Comunitatea Intermunicipala Alto Alentejo din Portugalia si este implementat alaturi de alte sase organizatii din cinci regiuni din Romania, Bulgaria, Slovenia, Estonia si Marea Britanie. Acest proiect este finantat in cadrul Programului de Cooperare Interregionala Interreg Europe 2014-2020, Obiectivul Specific 4.1 – Politici pentru imbunatatirea patrimoniului natural si cultural, prevazut a se derula in doua etape. Prima faza, de implementare, este dedicata cooperarii interregionale si schimburilor de experiente si se finalizeaza cu elaborarea unui plan de actiuni pentru imbunatatirea politicilor locale, regionale sau nationale pentru dezvoltarea turismului alternativ. A doua faza se va derula pe o perioada de 12 luni si este axata pe monitorizarea implementarii actiunilor incluse in planul de actiune.

Prin schimbul de bune practici si cunoastere intre regiunile partenere, proiectul RAMSAT promoveaza imbunatatirea politicilor locale si regionale care vizeaza dezvoltarea turismului in zonele tinta si asigura utilizarea durabila a resurselor naturale si a patrimoniului cultural si promovarea unui management mai eficient al resurselor.

Advertisement

Pe parcursul primilor 3 ani ai proiectului, partenerii din cele 5 regiuni au organizat mai multe evenimente de diseminare la nivel regional, fiecare partener identificand bune practici care pot fi transferate catre alte regiuni. Pana in prezent, proiectul a strans 35 exemple de bune practici, 16 dintre acestea fiind aprobate si incarcate in  platforma online a programului Interreg Europe si sunt dedicate invatarii (policy learning platform). Prin acest instrument, responsabilii de politici publice din orice regiune europeana pot avea un acces usor la bunele practici identificate in cadrul proiectului si pot transfera spre regiunile proprii exemplele propuse de catre partenerii RAMSAT.

Continue Reading
Advertisement

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *