Connect with us

Eveniment

Targul Apulum Agraria

Published

on

Cea de-a XXIV ediție a Târgului APULUM AGRARIA începe vineri 25 septembrie.

În spațiul expozițional din zona Bazinului Olimpic din Alba Iulia. Târgul, care va ține până duminică, 27 septembrie are ca scop promovarea agriculturii județului Alba, dar și a fermierilor

La evenimentul din acest an vor fi organizate expoziţii cu vânzare de produse alimentare, standuri cu legume, fructe şi material săditor, expoziţii de animale, pasări şi animale mici, expoziţii de unelte, utilaje şi echipamente agricole, standuri cu produse fitosanitare, paradă, concursuri şi demonstraţii culinare.

Vineri, 25 septembrie deschiderea oficială a târgului are loc la ora 11.00 , iar pentru început cei prezenți pot lua parte la o demonstrație culinară: ghiveci de legume la cuptor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Eveniment

Spectacol extraordinar de teatru pentru copii la cinema, în Alba Iulia, în weekendul 14-15 mai

Published

on

cinema

„Micuța Dorothy”, o producție a Operei Comice pentru Copii

Hai la teatru în orașul tău! Duminică, 15 mai, de la ora 12:00, locuitorii orașului Alba Iulia sunt invitați să urmărească pe marele ecran al cinematografului Inspire Cinema din Alba Mall proiecția spectacolului extraordinar „Micuța Dorothy”, o producție a Operei Comice pentru Copii.

La nivel național, pe 15 mai, de la ora 12:00, spectacolul va fi proiectat în 20 de cinematografe partenere ale campaniei „Hai la teatru în orașul tău!” din 15 orașe: Alba Iulia, Alexandria, Bacău, Bistrița, Botoșani, București, Buzău, Craiova, Focșani, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia, Târgu Mureș și Vaslui. Biletele pot fi achiziționate online de pe www.teatrulacinema.ro sau offline, de la casele de bilete ale cinematografelor.

Cu o distribuție impresionantă, musicalul „Micuța Dorothy” semnat de Marius Țeicu după un libret de Sivia Kerim reprezintă o producție demnă de cele mai mari scene ale lumii. Opera Comică pentru Copii este o instituție de cultură unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, care își trece în portofoliu o listă spectaculoasă de premii naționale și internaționale.

Teatru la Cinema oferă o alternativă și iubitorilor de teatru care nu pot fi prezenți în sala de cinema, celor care nu au un cinematograf în localitatea lor sau românilor din străinătate. Astfel, iubitorii de teatru de pretutindeni pot urmări ONLINE, din confortul propriei locuințe, spectacolul „Micuța Dorothy”, pe platforma de streaming www.scenatv.ro la data și ora la care va fi proiectat în cinematografe. Biletele pot fi achiziționate atât de pe www.teatrulacinema.ro, cât și de pe www.scenatv.ro.

Vizionare plăcută!

Mulțumim partenerilor media care s-au alăturat campaniei „Hai la teatru în orașul tău!”:

Pentru orice alte informații suplimentare considerați necesare vă rugăm să nu ezitați să ne contactați la telefon: 0766 917 688, email: nicoleta@bestcommunities.ro. Persoană de contact: Nicoleta Puiu.

Continue Reading

Educatie

ACȚIUNILE PENTRU CREȘTEREA SIGURANȚEI ELEVILOR CONTINUĂ

Published

on

polita siguranta copii

În perioada 9 – 13 mai 2022, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, împreună cu specialiștii Centrului Regional de Prevenire a Traficului de Persoane Alba și ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba au desfășurat 15 activităţi informativ-preventive, dedicate elevilor.

Peste 390 de elevi ai Școlilor Gimnaziale „Roşia de Secaş”, „Singidava” Cugir, „Iosif Pervain” Cugir, „Ion Breazu” Mihalţ și ai Școlii Primare Tău, au fost provocați la dezbateri care au vizat creșterea siguranței lor.

Elevilor le-au fost oferite și explicații legate de răspunderea penală și consecințele juridice ale implicării în fapte penale, în scopul formării unor comportamente nonviolente și a unor atitudini pozitive.

siguranta scoli copii politia

Totodată, le-a fost explicat conceptul de bullying/cyberbullying și au fost ajutați să identifice situațiile de risc.

Specialiştii Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane Alba Iulia şi cei ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba i-au informat pe elevi în legătură cu ce înseamnă traficul de persoane, consecinţele pe care acesta le poate avea asupra dezvoltării psihosociale şi formele de violenţă la care poate fi supusă victima, măsurile de prevenire şi modalităţile prin care elevii pot contribui la reintegrarea în mediul şcolar a unei victime, precum şi riscurile la care se expun în cazul consumului şi traficului de droguri.

Copiii s-au antrenat în discuţii şi s-au arătat interesaţi de toate aspectele legate de siguranţa lor.

Acțiunile informativ – preventive, dedicate elevilor, continuă.

Continue Reading

Administratie

Electro-șezătoarea: Zeci de pasionați de autoturisme electrice se întâlnesc la Ciugud, Alba Iulia și Păuca

Published

on

autoturisme electrice se întâlnesc la Ciugud

Punctul final al întâlnirii va fi „electro-șezătoarea urbană” în Piața Cetății din Alba Iulia

Zeci de proprietari de autoturisme electrice din întreaga țară se întâlnesc, sâmbătă, 14 mai 2022, într-un eveniment național de promovare a transportului ecologic. Programul va cuprinde două „electro-șezători rurale” la Ciugud (județul Alba) și Păuca (județul Sibiu), precum și o caravană pe traseul Ciugud – Păuca – Alba Iulia. Punctul final al întâlnirii va fi „electro-șezătoarea urbană” în Piața Cetății din Alba Iulia, unde mașinile vor rămâne pentru o întâlnire cu albaiulienii care sunt pasionați de autoturisme electrice.

Evenimentul va începe, în jurul orei 10:00, cu o cafea servită în parcarea Primăriei Comunei Ciugud, unde există două stații verzi de încărcare pentru autoturismele electrice. Participanții, care s-au anunțat din întreaga țară, vor schimba impresii despre mașinile electrice pe care le conduc și vor vizita comuna, cu oprire și la Theodora Golf Club, cel mai modern teren de golf din România.

autoturisme electrice
autoturisme electrice

Caravana va porni apoi pe traseul Ciugud – Teleac – Hăpria – Păuca (în județul Sibiu), o distanță de aproximativ 40 de kilometri. În comuna Păuca, participanții vor avea o întâlnire cu reprezentanții administrației locale, vor vizita Școala Gimnazială, o școală „smart” care a fost construită recent, precum și Biserica Evanghelică Păuca, monument istoric din secolul XIII. La Păuca, gazdele vor invita participanții la un prânz cu mâncăruri tradiționale din zonă.

În jurul orei 17:00 întreaga caravană se va întoarce pentru o „electro-șezătoare urbană” în Cetatea Vauban din Alba Iulia. Mașinile electrice vor fi parcate în Piața Cetății pentru a putea fi admirate de turiști și localnici, iar proprietarii lor vor oferi detalii tehnice sau alte informații celor interesați de electromobilitate.

Comunele Ciugud și Păuca promovează transportul ecologic, iar ambele administrații locale au stații de încărcare verzi pentru autoturismele electrice. Astfel, în parcarea celor două primării există un complex de panouri fotovoltaice, care produc energie electrică pentru alimentarea sediilor administrative dar și a celor două stații de încărcare, montate de fiecare localitate. Fiecare primărie folosește câte un autoturism eco, respectiv un autoturism electric la Ciugud și un autoturism hibrid la Păuca. Ciugudul are și a treia stație verde de încărcare în satul Hăpria, la Centrul de Informare Turistică.

autoturisme electrice
autoturisme electrice

La rândul său, municipiul Alba Iulia susține transportul ecologic prin mai multe proiecte de mobilitate. Astfel, printr-un proiect cu fonduri europene a achiziționat 13 autobuze electrice cu 13 stații de încărcare lente și patru rapide. În perioada următoare, Alba Iulia va depune pe PNRR un alt proiect pentru achiziționarea a 21 de autobuze electrice și a unui microbuz, cu stațiile aferente de încărcare lentă sau rapidă. Pentru autoturisme electrice, municipalitatea a amplasat 3 stații de încărcare și urmează a amplasa în acest an alte 16 în diferite zone ale orașului. De asemenea, pentru 2023, Alba Iulia are în plan să monteze cel puțin 45 de stații de încărcare lente sau rapide pentru autoturisme.

Electro-șezătoarile sunt organizate de administrațiile locale din Ciugud, Alba Iulia și Păuca, în parteneriat cu Grupul Electromobilitate, care reunește zeci de proprietari de mașini electrice. Electromobilitate înseamnă un proiect de promovare a mașinilor electrice ca alternativă de transport prin diferite acțiuni, dar și prin articole despre modul de funcționare și fiabilitatea acestora. Inițiativa a fost demarată în 2018, când în România erau înregistrate doar 250 de autoturisme electrice, iar în această perioadă pe www.electromobilitate.com au fost publicate peste 1700 articole, semnate de 59 autori, majoritatea proprietari de automobile electrice. Grupul a monitorizat în acești ani mașini care au străbătut aproape 1,2 milioane de kilometri.

În prezent, în România sunt înmatriculate peste 16.000 de mașini electrice.

Programul evenimentului:

10:30 – 11:00– Electro-șezătoarea la Ciugud

 • „De vorbă la o cafea cu pasionații de autoturisme electrice” – parcarea Primăriei Ciugud
 • Întâlnire și discuții cu reprezentanții Primăriei Ciugud
 • Discuții și schimb de impresii cu pasionații locali de autoturisme electrice

11:00 – 12:30 – Vizită în comuna Ciugud

 • Vizitarea Școlii Gimnaziale Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România
 • Prezentarea proiectelor de mediu/ mobilitate ale Primăriei Ciugud
 • Vizitarea resortului Theodora Golf Club, cel mai modern teren de golf din România

12:30 – 14:00 plecare în caravană spre comuna Păuca (durată traseu aproximativ o oră)

 • Oprire Hăpria – Centrul de Informare Turistică – stația de încărcare

14:00 – sosirea la Primăria Comunei Păuca (parcarea are și stații de încărcare) Electro-șezătoarea de la Păuca– întâlnirea rurală a pasionaților de autoturisme electrice

 • Servirea unui prânz tradițional cu bucate țărănești și plăcinte
 • Discuții cu reprezentanții Primăriei Păuca despre planurile de susținere a electromobilității
 • Discuții și schimb de impresii cu pasionații locali de autoturisme electrice
 • Vizitarea Școlii Smart de la Păuca și a Bisericii Evanghelice (clădire monument istoric)

16:30 – 17:30 – Caravana de întoarcere Păuca – Ciugud – Alba Iulia

18:00 – Electro-șezătoarea urbană – întâlnire în Cetatea din Alba Iulia (Piața Cetății)

 • Discuții cu reprezentanții administrației locale despre planurile de mobilitate ale Municipiului Alba Iulia, cu accent pe susținerea electromobilității
 • Discuții și schimb de impresii cu pasionații locali de autoturisme electrice
 • Fotografii și vizitarea cetății

19:00 – program liber și participare la evenimentele organizate în Alba Iulia cu ocazia „Nopții Muzeelor – noaptea în care istoria prinde viață”

_______________________

Persoană de contact: Dan Lungu (0743/029797)

Continue Reading

Ultimele știri