Connect with us

Actualitate

REGIUNEA CENTRU FACE PARTE DIN RETEAUA REGIUNILOR

Published

on

Delegatie Congress 3seas albatv  REGIUNEA CENTRU FACE PARTE DIN RETEAUA REGIUNILOR Delegatie Congress 3seas albatv

Congresul Autoguvernantei locale a regiunilor care fac parte din cele 12 tari ale Initiativei celor Trei Mari

La inceputul acestei saptamani, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a promovat Regiunea Centru in cadrul retelei europene a Regiunilor din tarile Initiativei celor Trei Mari, in cadrul celei de-a doua editii a Congresului Autoguvernantei locale a regiunilor care fac parte din cele 12 tari ale Initiativei celor Trei Mari, eveniment care a avut loc la Lublin-Polonia, concomitent cu Forumul Economic al entitatilor din aceste regiuni. ADR Centru a fost primita in calitate de membru cu drepturi depline in aceasta retea care isi propune sa asigure dezvoltarea regiunilor din estul Europei, in special pe axa Nord-Sud, a Carpatilor.

Acest Congres desfasurat la Lublin este organizat sub patronajul Presedintelui Poloniei, Andrej Duda, la evenimentul din acest an, organizat al doilea an consecutiv la Lublin, participand ministri si secretari de stat din toate tarile membre ale Initiativei celor Trei Mari (3SI), dar si premierul polonez, Mateusz  Morawiecki. Delegatia ADR Centru a avut intalniri importante cu Maresalii Voievodatelor (regiunilor) poloneze Podkarpackie (SubCarpatia) si Lublin, domnii Władisław Ortyl si Jarosław Stawiarski.

Avand in vedere preocuparile constante de la nivelul regiunii noastre privind dezvoltarea intregii zone a Muntilor Carpati, din estul Europei, Cancelaria regionala a Voievodatului Lublin din Polonia, sustinuta de Ambasada Poloniei din Romania si de Voievodatul Podkarpackie a transmis. catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru invitatia de a participa la o vizita de lucru in Polonia, la Lublin (Voievodatul Lublin) si ulterior la Rzeszow (Voievodatul Podkarpackie). Din punctul de vedere al ADR Centru, obiectivele acestei vizite au prevazut dezvoltarea cooperarii intre Regiunile din cadrul Initiativei celor 3 Mari (3 Seas Initiative – 3SI), dar si dezvoltarea cooperarii bilaterale intre Polonia si Romania, in mod specific cu Regiunea Centru si ADR Centru, pentru promovarea regiunii formate din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu ca destinatie de afaceri si investitii pentru partenerii polonezi.

   „Cu Voievodatul polonez Podkarpackie am stabilit o legatura cu doi ani in urma, exact atunci cand pandemia a blocat multe activitati la nivel national si european. In acest an, cand speram ca efectele acestei crize sa dispara, a aparut alta problema majora in estul continentului nostru. De fapt, razboiul din Ucraina a marcat lucrarile acestui Congres, absolut fiecare interventie sau discurs facand referire la aceasta provocare si criza grava din aceasta parte a lumii. Am vazut insa ca regiunile europene se unesc si incearca sa devina mai solidare, pentru a-si defini atat prioritatile de dezvoltare, dar si preocuparea pentru depasirea actualei situatii.

Advertisement

Este evident ca estul Europei are un decalaj de dezvoltare fata de tarile din vest, dar iata ca 12 state au decis sa creeze un Parteneriat care sa duca, in final, la cresterea calitatii vietii cetatenilor din aceasta zona. Un foarte bun exemplu dat si repetat a fost „Via Carpatia”, calea de transport care capata o importanta uriasa in noul context geo-politic. Din acest punct de vedere, Regiunea Centru este foarte aproape de zona de bifurcatie a acestui important traseu european, care trebuie sa traverseze Europa de la Nord, din Lituania, pana in sud – in Bulgaria, Grecia si Croatia – pentru a uni Marea Nordului, cu Marea Neagra si Marea Egee si cu Marea Adriatica.

Din acest punct de vedere am aderat la aceasta retea europeana si, mai mult decat atat, am analizat cu Maresalul Voievodatului Podkarpackie, Władisław Ortyl, cateva aspecte foarte importante pentru dezvoltarea regiunii noastre: transferul de bune practici de la partea poloneza pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene nerambursabile REGIO si pregatirea implementarii POR Centru 2021-2027, pe care il vom coordona in calitate de Autoritate de Management. Speram ca actuala criza sa fie depasita cu bine, Regiunea Centru sa se dezvolte cu fondurile atrase de noi si de partenerii nostri si de aceea trebuie sa oferim decidentilor locali  noi contacte si oportunitati de colaborare cu experti polonezi si din alte tari, care pot sa ofere know-how autoritatilor administratiei publice din Regiunea Centru”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Luni si marti, in 6 si 7 iunie, delegatia ADR Centru a participat la lucrarile plenare si pe sectiuni ale celei de-a doua editii a Congresului Regiunilor din cadrul 3SI, dupa-amiezele fiind rezervate unor intalniri in cadrul Forumului Economic al regiunilor, desfasurat concomitent cu congresul. Un element important l-a constituit intalnirea oficiala, in cadrul Congresului, cu Maresalul Voievodatului Podkarpackie, domnul Władisław Ortyl. Ulterior, delegatia ADR Centru a efectuat o vizita de lucru in acest voievodat, la Rzeszów, unde a fost primita de la Oficiul Maresalului Voievodatului. La discutiile tehnice au participat Wojciech Magnowski – Director Departament Management POR, Grzegorz Bartnik – Director adjunct in cadrul acestui Departament, Paweł Wais – Director Departament Dezvoltare Regionala, Marek Duda – Director Centrul de Pregatire si Cooperare Internationala – RRDA, (Rzeszow Regional Development Agency S.A.), Dariusz Pawłowski – Expert Departamentul de Cooperare Internationala si experti de la Biroul Maresalului Regiunii Podkarpackie.

Principalele teme ale delegatiei romanesti in aceasta vizita au urmarit: modul de abordare a unor probleme importante la nivel european, in aceasta perioada – dezvoltare urbana sustenabila, securitate energetica, dezvoltarea educatiei si sanatatii, dezvoltarea zonelor rurale si a turismului, dar si cooperarea in proiectele InterReg.

In cadrul intalnirii de lucru cu reprezentantii de nivel tehnic din Voievodatul Podkarpackie, la Rzeszów, aDR Centru a prezentat atat stadiul implementarii Programului Operational Regional 2014-2020 la nivel regional, dar si stadiul avansat al pregatirilor pentru demararea, la sfarsitul acestei veri, a POR Centru 2021-2027. S-a discutat despre ilustrarea conceptelor de dezvoltare plasata sub responsabilitatea comunitatii, investitii privind dezvoltarea mobilitatii urbane, eficientizare energetica si reducerea gradului de poluare in spatiile urbane, dar si Noul Bauhaus european (crearea conditiilor optime de dezvoltare a unui oras in care accentul se pune pe prioritatile publice).

Advertisement

S-au discutat astfel aspecte legate de buna implementare a investitiilor pentru realizarea, modernizarea sau extinderea constructiilor publice, despre modernizarea infrastructurii locale de transport si imbunatatirea eco-mobilitatii, despre investitiile in sisteme inteligente de iluminat public si reabilitare termica a cladirilor, crearea de zone verzi, parcuri si piste de biciclete, restaurarea obiectivelor turistice, dezvoltarea de afaceri si a infrastructurii dedicate transferului de tehnologie si cunoastere, inclusiv despre digitalizare la nivelul companiilor si al administratiei publice.

   „Cu partea  poloneza am avut un foarte eficient schimb de idei, deoarece foarte multe dintre problemele noastre sunt oarecum asemanatoare. Dar polonezii le-au abordat altfel si au avut succes in anumite domenii. Sistemele institutionale din Polonia si Romania sunt diferite, dar experienta dobandita de partea poloneza in absorbtia fondurilor europene ne face sa consideram ca vom putea prelua multe modele de succes, cum am vazut in Lublin si Rzeszów. Pentru viitor am convenit ca putem dezvolta parteneriate punctuale pe teme specifice Regiunilor 3SI intre Voievodatul Podkarpackie si Regiunea Centru, vom continua cooperarea in privinta dezvoltarii zonei Carpatice si speram sa preluam idei bune pentru abordarea optima a politicilor regionale de dezvoltare, pe care le vom aplica in calitate de Autoritate de Management in perioada 2021-2027”, a mai precizat domnul Simion Cretu.

Informatii de background

Initiativa celor Trei Mari (3SI) este o platforma politica flexibila si informala, la nivel prezidential, care reuneste 12 state membre ale UE aflate intre marile Adriatica, Baltica si Neagra (Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia). Initiativa are ca obiectiv cresterea convergentei si a coeziunii, in paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economica intre diferite zone si state membre ale UE, prin cresterea interconectivitatii in regiune, in domeniile energiei, transporturilor si celui digital. Principiile de baza ale Initiativei celor Trei Mari sunt: promovarea dezvoltarii economice, cresterea coeziunii la nivel european si consolidarea legaturilor transatlantice.

Dezvoltarea zonei montane in Carpati,  este o tema de cooperare intre Voievodatul Podkarpackie si Regiunea Centru, demarata in anul 2020, prin care se incearca intensificarea actiunilor de la nivel national si regional din toate statele carpatice, in vederea crearii si sustinerii unor instrumente strategice adecvate dezvoltarii durabile a Regiunii Carpatice. Muntii Carpati formeaza una din unitatile majore de relief ale Europei central-estice, traversand sapte state europene si constituind un puternic liant intre acestea. Problematica protejarii patrimoniului natural si a celui cultural, pe de o parte si exigenta dezvoltarii durabile a Carpatilor si ameliorarea conditiilor de viata ale locuitorilor din comunitatile carpatice, pe de alta parte au scos in evidenta necesitatea colaborarii internationale mai stranse pentru atingerea acestor obiective.

Advertisement

Reprezentantii oficiali ai Ucrainei, Cehiei, Slovaciei, Ungariei, Serbiei, Poloniei, Romaniei si din Muntenegru au semnat la Kiev, in anul 2003, Conventia Cadru (Conventia Carpatica) pentru protectia si dezvoltarea durabila a Carpatilor, ratificata ulterior de catre parlamentele nationale. Eficienta acestui acord de cooperare este limitata, deoarece Conventia nu dispune de un program propriu care sa permita punerea in aplicare a politicilor avute in vedere si nici de surse proprii de finantare pentru proiectele necesare implementarii politicilor. Pentru a putea avansa in directia cresterii coeziunii teritoriale, Grupul de lucru pentru Muntii Carpati, din cadrul Comitetului European al Regiunilor, prezidat de Maresalul Władisław Ortyl propune Uniunii Europene adoptarea unei strategii la nivel macro-regional, care sa fie prevazuta cu un mecanism financiar adecvat obiectivului general de intarire a coeziunii teritoriale si obiectivelor specifice de dezvoltare din toate zonele Muntilor Carpati.

Continue Reading
Advertisement

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *