Connect with us

Actualitate

PROGRAM Târgul de Fete de pe Muntele Găina – cea mai mare și cea mai cunoscută sărbătoare populară a românilor păstrată de sute de ani în județul Alba

Published

on

program targul de fete 2022  PROGRAM Târgul de Fete de pe Muntele Găina – cea mai mare și cea mai cunoscută sărbătoare populară a românilor păstrată de sute de ani în județul Alba program targul de fete 2022

* 16 – 17 iulie 2022 – pe Muntele Găina, la o altitudine de peste 1400 de metri *

Târgul de Fete, cea mai mare și cea mai cunoscută sărbătoare populară din România, va avea loc în perioada 16 – 17 iulie 2022 și va cuprinde un program cultural-artistic divers cu concerte de folclor și muzică ușoară, petreceri în aer liber, proiecții de filme etnografice și un târg al meșterilor populari. Târgul de Fete de pe Muntele Găina este una dintre cele mai vechi sărbători tradiționale cu o vechime de sute de ani, care este organizat anual în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie).

După ce a fost întrerupt în timpul pandemiei, Târgul de Fete de pe Muntele Găina va fi reluat la sfârșitul acestei săptămâni în județul Alba, într-un parteneriat între Centrul de Cultură „Augustin Bena” din subordinea Consiliului Județean Alba, Primăria Comunei Avram Iancu, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara. Manifestarea etno-culturală va debuta, sâmbătă, la amiază, cu Târgul meșterilor populari „Alba Tradițional”, care reunește 50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj.

La ora 14:00, este programat concertul „Cântec pentru făuritorii libertății”, susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijat de Alexandru Pal. În spectacol vor evolua interpreții Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Narița, Floricica Moga, Nicolae Plută și Nicolae Tuhuț. Pe parcursul zilei va avea loc difuzarea mai multor filme etnografice: „Costumul popular ca emblemă a identității culturale românești” de Doina Îșfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, „Cămeșa cu ciupag și Aurelia Matei, „Arta lemnului din Avram Iancu și Nicolae Beleiu”, „Altarul Soarelui”, „Țara Moților”, „Drama lui Avram Iancu”, „Chemarea tulnicului și „Lespezi de piatră și Petru Popa”. La ora 17:30 Fanfara Transilvania și Fanfara Transilvania Junior vor susține un spectacol extraordinar de muzică tradițională românească și muzică balcanică.

La ora 19:30 este programat un spectacol de dansuri antice, moderne și contemporane susținut de „Antheia Imperialis”, coordonator Octavia Oprea.

Advertisement

Seara se va încheia cu un concert extraordinar al Trupei Phoenix,2022 fiind anul împlinirii a 60 de ani de existență a trupei. Din programul primei zile nu va lipsi nici discoteca în aer liber cu „Flaviu fără S” și focurile de artificii, programate la miezul nopții.

Târgul de Fete va continua duminică, 7 iulie 2022, pe vârful Muntelui Găina, la Crucea Iancului, cu un ceremonial solemn și o slujbă religioasă in memoria lui Avram Iancu – erou al națiunii române. Programul va fi deschis de tulnicăresele din Avram Iancu și de Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș.

Sărbătoarea de pe Găina va continua cu târgul meșterilor populari, dar și un spectacol extraordinar denumit „Muntele Găina unește tradițiile românești”. În cadrul acestui spectacol își vor da concursuri ansambluri din județele Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Suceava, Sălaj, Gorj: SUCEAVA – Ansamblul folcloric ,,FLORI DE BUCOVINA”, GORJ – Ansamblul folcloric ,,CHEILE OLTEȚULUI POLOVRAGI”, SĂLAJ – Ansamblul folcloric ,,MUGUR, MUGUREL”, ARAD – Ansamblul folcloric ,,FLORILE MUREȘULUI”, BIHOR – Ansamblul folcloric „DATINA” din ALEȘD, HUNEDOARA – Ansamblul de cântece și dansuri pădurenești ,,LELEȘANA” din LELESE, CLUJ – Ansamblul folcloric „DOR TRANSILVAN” al R.A.T.U.C. CLUJ-NAPOCA, ALBA – Ansamblul folcloric „TRADIȚII UIORENE” OCNA MUREȘ.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este pe drept cuvânt un brand al României, manifestarea fiind cunoscută ca și cea mai mare sărbătoare populară în aer liber. Târgul se desfășoară pe vârful Muntelui Găina, la 1467 de metri, fiind atestat pentru prima dată în 1816. Sărbătoarea se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munții Apuseni pentru a face schimb de produse dar era și un prilej pentru întâlnirea și căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinții. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte iar duminica cu noaptea in cap se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoții care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoțită de cântece și schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.

În decursul timpului la Târgul de Fete au participat, potrivit relatărilor istorice, personalități importante precum împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi, sau regele României Ferdinand I, în 1924, în prezența căruia s-a sfințit „Crucea Iancului”.

Advertisement

Astăzi, Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care își dau concursul locuitorii din zona Munților Apuseni, din județele apropiate și chiar din ținuturi mai îndepărtate ale țării. Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanților care durează până spre seară. Începând din 2006 Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Județean Alba și are ca slogan chemarea: „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”

Accesul pe platoul de pe Muntele Găina, unde se desfășoară manifestările, este posibil pentru autoturisme și microbuze de până la 20 de locuri. Pe drumul județean DJ 762 se ajunge în comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit și practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările. Pe munte există o zonă de campare pentru cei care vor să petreacă două zile minunate în natură.

RGUL DE FETE DE PE MUNTELE GĂINA

16-17 iulie 2022 – Muntele Găina / Județul Alba

16 iulie 2022 / Vârful Muntelui Găina

Advertisement

ora 12:00 RO Cultură pentru Cultură – Târgul meșterilor tradiționali ALBA TRADIȚIONAL

(50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj)

ora 13:00 ,,Costumul popular ca emblemă a identității culturale românești” de DOINA IȘFĂNONI, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române

difuzare film

ora 14:00 „CÂNTEC PENTRU FĂURITORII LIBERTĂȚII” susținut de

Advertisement

ANSAMBLUL FOLCLORIC AL JUDEȚULUI ALBA, dirijor: Alexandru Pal

Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Narița, Nicolae Plută,

Floricica Moga și Nicolae Tuhuț

spectacolul folcloric extraordinar

ora 15:30 ALBA TRADIȚIONALmeșteri tradiționali la ei acasă

Advertisement

Cămeșa cu ciupag și Aurelia Matei”

Arta lemnului din Avram Iancu și Nicolae Beleiu”

difuzare film

ora 16:00 „Altarul Soarelui”, „Țara Moților” și „Drama lui Avram Iancu”

difuzare film

Advertisement

ora 17:30 FANFARA TRANSILVANIA și TRANSILVANIA JUNIOR

spectacol extraordinar de muzică tradițională românească și muzică balcanică

ora 19:00 ALBA TRADIȚIONALmeșteri și interpreți tradiționali la ei acasă

„Chemarea tulnicului și Eugenia Gavrea”

„Lespezile de piatră și Petru Popa”

Advertisement

difuzare film

ora 19:30 „ANTHEIA IMPERIALIS”coordonator Octavia Oprea

spectacol de dansuri antice și moderne

ora 21:30 Concert extraordinar PHOENIX (2022 – anul împlinirii a 60 de ani de existență PHOENIX)

ora 23:00 „Flaviu fără S” și discotecă în aer liber

Advertisement

ora 00:00 Foc de artificii

17 iulie 2022 / Vârful Muntelui Găina

ora 10:00 Ceremonial de depunere de coroane și slujbă religioasă

în memoria lui Avram Iancu – Erou al națiunii române

Tulnicăresele din Avram Iancu

Advertisement

Fanfara Județului Alba

ora 10:30 RO Cultură pentru Cultură – Târgul meșterilor tradiționali ALBA TRADIȚIONAL

(50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj)

ora 11:00 RO Cultură pentru Cultură – MUNTELE GĂINA UNEȘTE TRADIȚIILE ROMÂNEȘTI

ALBA, BIHOR, CLUJ, HUNEDOARA, ARAD, SUCEAVA, SĂLAJ, GORJ

Advertisement

spectacolul folcloric extraordinar

SUCEAVA – Ansamblul folcloric ,,FLORI DE BUCOVINA”

GORJ – Ansamblul folcloric ,,CHEILE OLTEȚULUI POLOVRAGI”

LAJ – Ansamblul folcloric ,,MUGUR, MUGUREL”

ARAD – Ansamblul folcloric ,,FLORILE MUREȘULUI”

Advertisement

BIHOR – Ansamblul folcloric „DATINA” din ALEȘD

HUNEDOARA – Ansamblul de cântece și dansuri pădurenești ,,LELEȘANA” din LELESE

CLUJ – Ansamblul folcloric „DOR TRANSILVANal R.A.T.U.C. CLUJ-NAPOCA

ALBA – Ansamblul folcloric „TRADIȚII UIORENE” OCNA MUREȘ

Advertisement
Continue Reading
Advertisement

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *