Connect with us

Actualitate

Festivalul „Cultură pentru Cultură” continuă la Șona, cu a doua etapă: Șase comunități rurale își prezintă zestrea de tradiții și obiceiuri populare

Published

on

sona cultura pentru cultura 2022 albatv.ro  Festivalul „Cultură pentru Cultură” continuă la  Șona, cu a doua etapă: Șase comunități rurale își prezintă zestrea de  tradiții și obiceiuri populare sona cultura pentru cultura 2022 albatv

Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, proiect cultural unic în Europa, va continua, duminică, 19 iunie 2022, la Șona. Cea de-a doua etapă a festivalului va reuni șase comunități rurale: Șona, Valea Lungă, Stremț, Sâncel, Mihalț și Unirea.

Manifestările se vor desfășura în zona terenului de fotbal din comuna Șona.

Comunitățile din mediul rural se prezintă în fața publicului și a juriului cu soliști vocali, grupuri vocale, rapsozi și poeți populari, soliști instrumentiști, grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradițională, dansuri, minorități naționale, gastronomie și meșteșuguri tradiționale.

Festivalul „Cultură pentru Cultură” este cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a patrimoniului cultural material și imaterial din județul Alba. În fiecare etapă a festivalului degustăm bucate tradiționale preparate special pentru acest eveniment, ne aducem aminte și facem cunoștință cu meșteșugurile tradiționale practicate de bunii și străbunii noștri, pășim în interioarele de gospodărie tradițională reconstituite și, nu în ultimul rând, cântăm și dansăm alături de tinerii și bătrânii satului. Acestea sunt, în câteva cuvinte, „ingredientele” acestui proiect cultural unic în Europa”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Manifestările de la Șona vor debuta duminică, 19 iunie 2022, la ora 16:00, cu evoluțiile comunelor participante, urmate apoi de spectacolul folcloric „Cântec pentru făuritorii libertății”, susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba (dirijor Alexandru Pal), alături de soliștii vocali: Roxana Reche / Dorina Narița / Maria Filimon / Floricica Moga / Nicolae Plută. Spectacolul folcloric este organizat în cadrul Anului Centenarului Încoronării de la Alba Iulia (1922-2022). În paralel, participanții vor fi invitați să descopere interioarele de gospodărie țărănească, reconstituite de comunele înscrise în concurs, să deguste bucatele tradiționale preparate special pentru eveniment și să viziteze expozițiile de meșteșuguri populare. Din program nu vor lipsi momentele de reconstituire istorică realizate de reprezentanții Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Advertisement