Connect with us

Teius, candva, triaj feroviar de importanta nationala, reinvie traditia o data pe an!

Published

on

Teius, candva, triaj feroviar de importanta nationala, reinvie traditia o data pe an! cfr teius

cfr teius1  Teius, candva, triaj feroviar de importanta nationala, reinvie traditia o data pe an! cfr teius1

La Teius, a fost inaugurat, intr-un cadru festiv, Parcul Ceferistilor, amenajat de administratia locala in imediata apropiere a statiei CFR. Evenimentul a fost inclus in programul manifestarilor prilejuite de a doua editie a “Intalnirii Ceferistilor”. Din pacate, aceste manifestari nu pot readuce micutului orasel grandoarea unuia dintre cele mai mari triaje feroviare din Romania de dinainte de 1990. Totusi, pentru ca traim din ceea ce am fost odata, Teiusul a reusit sa simta, desi doar pentru un sfarsit de saptamana, bucuria de a fi util comunitatii si intregii tari!

Complexul feroviar Teius-Coslariu a fost pe vremuri unul dintre cele mai mari triaje din Romania si, prin aceasta manifestare, administratia locala, la initiativa primarului Mirel Hălălai, vrea sa pastreze in localitate nestirbita traditia ceferista.

De altfel, pe seama traditiei ceferiste a orasului circula, in folclorul teiuşean, o legenda edificatoare.

Amenajarea Parcului Ceferistilor, inaugurat sambata in prezenta oficialitatilor locale si judetene, precum si a peste 600 de localnici, reprezinta, practic, o actiune de salvare a patrimoniului. In parc ul amenajat la intrarea dinspre oras in statia CFR Teius au fost trase pe linia agrementului o drezina de peste 60 de ani vechime si un motor, fabricat in anul 1939, la uzinele Malaxa. In curand, Parcul Ceferistilor din Teius se va imbogati si cu o locomotiva cu aburi datand din anul 1932. Un aport important la realizarea acestui amplasament feroviar l-a avut şi inginerul Radu Bellu, specialist in istoria CFR.

Advertisement

Sarbatoarea ceferista a continuat la Casa de Cultura Teius, cu un amplu program artistic asigurat de Fanfara Centrului Cultural „Augustin Bena”, formatia de dansuri populare „Dor Teiusan”, de elevii Liceului teoretic Teius si trupa de dansuri moderne „Top Dance”. Nu in ultimul rand, a fost vernisata o interesanta expozitie de grafica, fotografie, documente, carti postale si echipament ceferist de altadata precum un indicator de pozitie pentru semnal de intrare, un telefon cabina acar, firul direct Cluj-Coslariu si un circuit feroviar in miniatura, care a captat la maxim atentia copiilor.

Continue Reading
Advertisement

1 Comment

1 Comment

  1. Nan Florin

    iunie 15, 2013 at 10:46 am

    Stimati prieteni, vreau sa fac precizarea ca automotorul despre care vorbea ,,specialistul” Bellu nu este unicat in Europa. Ca si acesta mai sunt multe in tara dintre care unul chiar in stare completa de functionare cu tot mobilierul aferent se gaseste la noi in Depoul Dej in muzeul pe care va invit sa-l vedeti. Drezina nu are decat vreo 40 de ani iar marturie sta chiar cabina cu inscriptionarea DAC. Pentru mai multe detalii va stau la dispozitie la tel 0741207112. Va doresc o zi buna !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *