Actualitate

Volodimir Zelenski: „Bucovina de Nord a fost ocupată de români”

Published

on

Actul Zlukî (Sluca) nu a putut să intre efectiv în vigoare. Republica Populară Ucraineană, parțial recunoscută internațional, a fost invadată de armata bolșevică, Kievul fiind ocupat la scurt timp după semnarea actului, și încorporată viitoarei Uniuni Sovietice.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, susține că România a ocupat Bucovina de Nord și face această afirmație în discursul său afișat în limba engleză pe pagina oficială a președinției ucrainene, ținut cu ocazia Zilei Unității și Libertății Ucrainei, sărbătorită pe 22 ianuarie 2020, după ce în această zi, în anul 1919, a fost proclamat Actul de unificare a Republicii Populare Ucrainene (Ukrainska Narodna Respublika) cu Republica Populară a Ucrainei Occidentale (Zahidno-Ukrainska Narodna Respublika), numit și ”Actul Zlukî” (Sluca) prin care a fost înființat statul ucrainean unificat, scrie romania.europalibera.org.

Teritoriul Bucovinei a făcut parte din Principatul Moldovei, până când, în urma tratatului de la Kuciuk-Kainargi, care a încheiat războiul ruso-turc (1768-1774), a fost cedat Imperiului Habsburgic. În 1774, 10.442 de kilometri pătrați din partea de nord-vest a Moldovei sunt anexați de Imperiul Habsburgic.

După destrămarea imperiului Austro-Ungar, Bucovina s-a unit cu România, în 1918, act recunoscut internațional prin Tratatul de pace cu Austria, încheiat la Saint-Germain-en-Laye, pe 10 septembrie 1919, între aliații din Primul Război Mondial și nou creata Republică a Austriei. În 1940, Nordul Bucovinei, Basarabia și Ținutul Herța, au fost încorporate în Uniunea Sovietică, prin Pactul Ribbetrop-Molotov, semnat pe 23 august 1939. Destrămarea URSS a avut loc pe 26 decembrie în 1991.

Discursul președintelui este în limba ucraineană.

Advertisement

Actul Zlukî (Sluca) nu a putut să intre efectiv în vigoare. Republica Populară Ucraineană, parțial recunoscută internațional, a fost invadată de armata bolșevică, Kievul fiind ocupat la scurt timp după semnarea actului, și încorporată viitoarei Uniuni Sovietice.

Pe 21 ianuarie 1999, președintele Ucrainei de la acea vreme, Leonid Kucima, a dat un decret prin care „Ziua Unirii Ucrainei” se sărbătorește în fiecare an pe 22 ianuarie, scrie scrie romania.europalibera.org.

Mai jos e mesajul președintelului copiat și tradus, de pe pagina oficială a președinției ucrainene:

”Colegii ucraineni!

În urmă cu exact 101 de ani, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria statului ucrainean și a luptei de eliberare națională.

„Visele vechi pentru care au trăit și au murit cei mai buni fii ai Ucrainei s-au împlinit”. Acesta este un citat din Actul Zluky, care a anunțat reunificarea într-un stat unic, independent și a fost proclamat solemn de liderii UPR și WUPR la 22 ianuarie 1919 în Piața Sofia din Kiev.

Advertisement

În toate colțurile Ucrainei, acest lucru a fost întâmpinat cu entuziasm și inspirație: în sfârșit a existat șansa de a construi o țară unită și independentă. Din pacate s-a pierdut. Ambițiile politicienilor i-au împiedicat să realizeze adevărata unitate de stat. Unitatea nu în cuvinte, ci în fapte.

Curând, UPR a părăsit Kievul sub presiunea bolșevicilor, cea mai mare parte a teritoriului Galiției a fost luată de trupele poloneze. Bucovina de Nord a fost luată de români, iar Cehoslovacia a luat Zakarpattia.

Au trecut peste o sută de ani. Am tras vreo concluzie din această poveste?

Ne învață un principiu simplu, dar vital pentru Ucraina: numai împreună suntem puternici.

După cum arată felicitările de Anul Nou, tema unității este dureroasă pentru fiecare ucrainean. Dar în căutarea acestei unități, ne certam din nou: „Și cum ne putem uni, atât de diferiți și de diferiți?”

Advertisement

Vom putea trece în viitor fără a ne certa despre trecut?

În lumea de astăzi, sensul de națiune în ansamblu apare nu numai datorită tradițiilor, culturii și religiei comune. Există și valori.

Care sunt acceptabile pentru fiecare colț al Ucrainei. Și prin care în viitor ucrainenii ar putea fi identificați în fiecare colț al planetei.

Valori de integritate și onestitate. Bunele maniere și toleranță. Valorile libertății și democrației. Dorința de bunăstare economică și prosperitate. Dorința de a fi bogat. Valori de respect pentru lege, proprietate privată și respect unul față de celălalt.

Eu sunt ucraineană. Pentru că trăiesc conform legii. Întotdeauna gata să-mi protejez patria atunci când este nevoie. Sunt un model pentru spațiul post-sovietic: în apărarea drepturilor mele, protecția libertății de exprimare, a statului de drept, a societății civile, a toleranței zero față de corupție.

Advertisement

Eu sunt ucraineană. Pentru că sunt un cetățean responsabil. plătesc taxe.

Nu conduc împotriva luminilor, parchez corect, nu conduc niciodată beat. Îmi pasă de mediu. Învăț să gândesc critic. Sunt ucraineană – pentru că suntem cei mai buni în sport, știință, IT.

Duc un stil de viață sănătos. Studiez limbi străine.

Susțin egalitatea de șanse pentru bărbați și femei.

Respect drepturile reprezentanților tuturor minorităților naționale și ale tuturor religiilor.

Advertisement

Această listă poate fi completată pentru o lungă perioadă de timp. Și fiecare ucrainean trebuie să facă asta pentru a fi competitiv în lumea modernă.

Și pentru ca ucrainenii să devină cei mai buni în viitor. Da, este un vis. Dar un vis comun a fost întotdeauna un motor pentru noi. Puterea de care avem atât de mare nevoie acum.

Colegii ucraineni!

Pentru a fi puternic, trebuie să deveniți uniți.

Pentru a deveni uniți, trebuie să fii puternic.

Advertisement

Să-l ținem cont! Felicitări! La mulți ani de Ziua Unității din Ucraina!”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite

Exit mobile version