Actualitate

Instruire privind efectuarea controalelor oficiale în domeniul igienei și siguranței alimentelor, organizată de ANSVSA, în județul Alba

Published

on

Instrucțiuni privind desfășurarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale în domeniul siguranței alimentelor

În perioada 11-13 mai Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a organizat, în județul Alba, o instruire cu tema ”Instrucțiuni privind desfășurarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale în domeniul siguranței alimentelor”, la care au participat reprezentanți ai 22 de Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din zona centru, sud, nord și vest a țării.

Cu ocazia instruirii au fost efectuate vizite de lucru la unități de industrie alimentară din domeniile procesării laptelui și tranșare a cărnii. Au fost prezentate aspecte practice privind cerințele de sănătate și de igienă pentru producerea laptelui crud, recepția, stocarea și procesarea laptelui materie primă.

De asemenea, au fost expuse noțiuni privind cerințele microbiologice ale alimentelor, cerințele privind efectuarea inspecțiilor post-mortem la bovine și porcine. Totodată, s-a vorbit despre controalele oficiale, riscurile și măsurile care trebuie luate de către autoritățile competente în cazul încălcării cerințelor privind carnea proaspătă.

Alte puncte importante de pe agenda instruirii au vizat: prezentarea procedurilor de înregistrare a producătorilor care intenționează să deruleze exporturi de produse alimentare în China; actualizarea cerințelor privind efectuarea inspecțiilor post-mortem la ungulatele domestice; efectuarea controalelor oficiale pe întregul lanț de producție a laptelui crud; implementarea sistemului HACCP la nivelul unităților din sectorul alimentar.

Advertisement

Din partea ANSVSA, la instruire, a participat o echipă condusă de către dr. Cristian Ioan Duicu – director general al Direcției Generale Siguranța Alimentelor și formată din specialiști în domeniu. Au fost prezenți reprezentanți ai 22 de DSVSA județene, după cum urmează: Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Timiș, Vâlcea și București.

Instruirea a fost organizată pentru asigurarea pregătirii profesionale continue a specialiștilor din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor cu atribuții privind efectuarea controalelor oficiale în domeniul igienei, siguranței alimentelor și sănătății publice, în contextul noilor Regulamente delegate și de punere în aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) 2017/625 privind organizarea controalelor oficiale.

Feedback-ul primit de directorul DSVSA Alba, dr. Vasile Spînu, în urma derulării instruirilor teoretice și practice, a fost unul pozitiv. Colegii din țară au apreciat utile, din punct de vedere profesional, activitățile desfășurate. Județul nostru este, de altfel, unul dintre cele mai bine dezvoltate județe pe sectorul industriei alimentare.

Biroul de presă al DSVSA Alba

Advertisement

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite

Exit mobile version