Bronz pentru Mihnea Costachi la Mondialele de Şah din Africa de Sud !

Juniorul Mihnea Costachi a terminat neînvins Campionatele Mondiale de Şah din Africa de Sud, rezervate juniorilor. Concurând la categoria 14 ani, şahistul albaiulian a obţinut în final medalia de bronz, la un punct distanţă de campionul mondial – chinezul Yan Liu.

BRONZ

După 4 victorii şi 2 remize în primele 6 runde, a urmat o nouă victorie preţioasă, cu piesele negre, împotriva israelianului Dan Poleg în runda a 7-a, la capătul unei partide dificile, care a durat 67 de mutări. În runda a 8-a, Mihnea Costachi a remizat cu albele împotriva maestrului FIDE iranian Amin Tabatabaei, la capătul unei partide destul de calme, în care niciunul dintre jucători nu şi-a asumat riscuri prea mari. De acest rezultat a profitat chinezul Yan Liu, care l-a învins pe armeanul Haik Martirosyan şi a trecut în fruntea clasamentului cu 7 puncte din 8 partide, cu o jumătate de punct mai mult decât Mihnea Costachi şi Amin Tabatabaei. Runda a 9-a i-a adus faţă în faţă pe Mihnea Costachi, cu piesele albe, şi Yan Liu (China), cu piesele negre. Partida a fost una dramatică, cei doi adversari având pe rând şanse de victorie. Mihnea a început foarte agresiv deschiderea, obţinând iniţiativa încă de la primele mutări. Câteva mutări mai putin energice i-au permis însă jucătorului chinez să egaleze jocul şi apoi să declanşeze un puternic contra-atac. Deşi ajuns în situaţie dificilă, Mihnea s-a apărat cu calm, i-a întins adversarului mai multe curse, în cele din urmă juniorul chinez greşind şi perminţându-i lui Mihnea o lovitură tactică ce i-a adus un important avantaj material. Partida părea să se îndrepte spre victoria juniorului român, dar oboseala acumulată după mai bine de 4 ore de joc şi-a spus cuvântul. Din păcate Mihnea, după ce a obţinut o poziţie net superioară, a jucat inexact câteva mutări, iar juniorul chinez, după o rezistenţă îndârjită, a reuşit să obţină remiza la mutarea 60. O partidă de mare luptă, demnă de statutul de derby al rundei, care a durat aproape 5 ore!
În penultima runda a mondialelor de juniori, Mihnea Costachi l-a invins, cu piesele negre, pe austriacul Florian Mesaros, iar astazi, a jucat cu piesele albe și a remizat cu rusul Serghei Lobanov. A acumulat astfel 8,5 puncte, și s-a clasata pe un formidabil loc 3, la un punct distanță de campionul mondial, chinezul Yan Lyu. Pe locul doi s-a clasat sahistul iranian Amin Tabatabaei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *