Mitropolitul Laurențiu Streza, doctor honoris causa al Universității 1 Decembrie

Familia academica a Universitatii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia mai are de astazi un nou membru. In urma decizii Senatului universitatii, mitropolitul Ardealului Laurentiu Streza a primit titlul de doctor honoris causa.

Mitropolitul Laurentiu Streza, doctor honoris causa al Universitattii 1 Decembrie

 

In cadrul simpozionului international Euharistia si Martiriu de la vechile catacombe la temnitele comuniste, ce are loc la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia, arhiepiscopul Sibiului si mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza a primit titlul de doctor honoris causa a al universitatii albaiuliene. Initiativa a venit din partea Facultatii de Teologie Ortodoxa. 

Dupa ce IPS Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei a evocat personalitatea mitropilitului Laurentiu Streza, a urmat ceremonia de acordare a distinctiei academice prelatului ortodox.

Mitropolitul Laurentiu Streza a adresat celor prezenti gandurile sale la acest eveniment.

Mitropolitul Laurentiu Streza s-a nascut in 12 octombrie 1947 in localitatea Sambata de Sus, judetul Brasov. In 1969 absolveste facultatea de teologie din Sibiu. Ajunge preot in Lisa, unde ramane sase ani. Dupa moartea sotiei, se calugareste in 1996 si ajunge episcop al Caransebesului iar in noiembrie 2005 mitropolit al Ardealului. Dupa absolvirea facultatii, ajunge doctor in teologie si cadru didactic al Facultatii de Teologie Andrei Saguna din Sibiu pentru disciplina de Liturgica si Pastorala. A scris numeroase carti si studii, mai ales in domeniul liturgic. Intre 2008-2012 a fost decan al Facultăţii de Teologie “Andrei Şaguna din Sibiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *