Pacienți internați la Galda de peste 30 de ani

Centrul de recuperare si reabilitare Neuropshica de la Galda de Jos functioneaza in prezent la capacitate maxima. Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, Sorin Chirila a spus ca in acest moment se cheltuie destul de multi bani per pacient la respextivul centru.

Pacienti-internati-la-Galda-de

In prezent in cadrul centrului sunt internate 350 de persoane cu boli psihice. Lunar Consiliul Judetean alba cheltuie pentru ingrijirea fiecarui pacient sume insemnate.

Directorul DGASPC Alba a incercat sa dea chiar solutii pentru micsoararea costurilor. La centrul de la Galda sunt pacienti care si-au petrecut aproape toata viata in acest centru.

Amenajat pe locul unui fost castel, centrul din Galda de Jos a apartinut unor nobili maghiari din familia Kemeny. Acum clădirea se află în proprietatea privată a Consiliului Județean Alba. Inca din secolul 18 castelul era unul care inspira teama. Constructia a fost folosita si ca punct de reprimare a miscarilor taranesti din Transilvania. Cazul cel mai elocvent este cel al rascoalelor din 1784-1785, conduse de Horea, Closca si Crisan, când castelul a fost folosit ca punct de rezistenta pentru nobilimea transilvana si ca punct de detentie pentru tarani.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *