Serviciu on-line pentru apostile

Ministerul Afacerilor Interne este beneficiarul proiectului “Sistem interoperabil centralizat pentru evidenta apostilei eliberate de catre institutiile prefectului pentru actele oficiale administrative”. In valoare de peste 2 milioane de lei, proiectul este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala cu aproximativ 1,4 milioane.

 

 

serviciu-on-line-pentru-apostile

 

 

Obiectivul principal al proiectului il reprezinta dezvoltarea unui serviciu administrativ informatic pentru cetateni si mediul de afaceri, necesar vizualizarii on-line a datelor referitoare la apostilele eliberate de institutiile prefectului. In acest sens, sunt vizate asigurarea interoperabilitatii sistemelor informatice folosite de prefecturi pentru eliberarea apostilei, crearea unei baze de date generalizate, operaționalizarea unui sistem informatic centralizat si, implicit, dezvoltarea competentelor profesionale ale persoanelor responsabile cu gestionarea bazelor de date. Conform contractului, perioada de implementare a proiectului este de 16 luni.

Dupa cum se stie, apostila este o stampila sau un certificat eliberate de un stat semnatar al conventiei de la Haga, care atesta originea actului oficial in vederea inlesnirii folosirii actelor oficiale in afara granitelor statului emitent. Practic, apostila este necesara romanilor plecati peste granite pentru a certifica autenticitatea semnaturii, calitatea in care a actionat semnatarul actului sau, dupa caz, identitatea sigiliului si a stampilei pe care acesta le detine. In Romania, se elibereaza anual aproximativ 120.000 de apostile, iar la nivel de Alba peste 1800.

Implementarea proiectului rezolva o serie de probleme pe care le intampina romanii de dincolo de granite cand solicita eliberarea unei apostile. In primul rand, elimina o procedura anevoioasa si cu durata mare de timp, dar si putin cunoscuta publicului. De asemenea, exclude riscul folosirii unei apostile falsificate, posibilitatea intervenirii erorii umane in prelucrarea datelor, precum si eficienta mai scazuta a unor birouri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *