Regulament pentru gestionarea cainilor la Ciugud

Incepand cu 1 ianuarie 2014, cainii cu sau fara stapan nu vor mai umbla de capul lor prin comuna Ciugud. Administratia locala a aprobat recent un regulament pentru gestionarea câinilor de pe raza comunei

 

 

regulament-pentru-gestionarea-cainilor-la-ciugud

 

 

În cadrul ultimei şedinţe ordinare a Consiliului Local Ciugud s-a aprobat Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gestionarea câinilor cu şi fără stăpân de pe raza comunei.

Regulamentul cuprinde instrucţiuni privind gestionarea câinilor în vederea asigurării bunăstării şi protecţiei acestora, dar şi obligaţii ale proprietarilor şi celor care decid să adopte. Concret, personalul propriu al Compartimentului Administrarea domeniului public şi privat va asigura capturarea, transportul şi predarea câinilor către adăpost. Până la construirea unui adăpost de către Consiliul Local, în baza unui contract, câinii capturaţi vor fi predaţi către o entitate publică sau privată competentă.

La capitolul obligatii ale stapanilor de astfel de patrupede, se numără deţinerea carnetului de sănătate a câinelui, eliberat de un cabinet veterinar autorizat, aplicarea normelor sanitare, asistenţa medicală şi, de la 1 ianuarie 2014, microciparea sau alte mijloace de identificare a câinilor autorizate.

“Scopul principal este să strângem câinii fără stăpân de pe teritoriul comunei şi să înlăturăm riscul de incidente. În acest fel, protejăm atât cetăţenii, cât şi animelele şi aplicăm corect şi eficient legea. Încercarea de a controla populaţia canină prin simpla închidere în adăpost nu va funcţiona, deci vom lua toate măsurile legale de gestionare a acesteia, de la capturare şi transport până la asistenţă medicală şi zooigienă. De la 1 ianuarie 2014, vom fi obligaţi să sterilizăm câinii fără stăpân capturaţi, cei cu stăpân fiind sterilizaţi de aparţinător.”, a declarat Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

Capturarea câinilor fără stăpân se va face din oficiu sau pe baza reclamaţiilor adresate Primăriei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *