Proiectul de la Rosia Montana ar putea demara in 2016

Proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana a fost adoptat marti in sedinta de guvern. Acesta urmeaza sa fie transmis Parlamentului, spre aprobare.

 

proiectul-de-la-rosia-montana-ar-putea-demara-in-2016

Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord in baza caruia actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al companiei. Participaţia indirecta a statului roman urmeaza să ajungă astfel la 25%. Redevenţa miniera aplicabilă proiectului minier va fi de 6% cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să intreprindă conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului si eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică si culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană.
Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate public
ă si de interes naţional deosebit, dar si mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuriaferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.
Conform planului de afaceri al
acţionarului majoritar, implementarea si desfăşurareaexploatării minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de muncă,în faza de construcţie, si a 900 locuri de munca, în faza de operare.

Potrivit estimarilor, exploatarea auruslui de la Rosia Montana ar putea demara din noiembrie 2016.

One Response to Proiectul de la Rosia Montana ar putea demara in 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *