Mocanita pufaie din nou pe traseul Abrud-Cimpeni si retur

 

mocanita (2)In luna mai a acestui an, administratiile locale din Campeni, Abrud si Rosia Montana au incheiat, cu Asociatia pentru pastrarea Liniilor Ferate Inguste din Romania, un protocol de colaborare privind administrarea, reabilitarea, promovarea si exploatarea liniei ferate inguste pe relatia Abrud-Gura Rosiei-Campeni. Mocanita a revenit pe acest traseu vineri, 19 iulie.

Inscrisa in sirul de evenimente festive din programul zilelor orasului Campeni, cursa inaugurala, cu plecare din Abrud, s-a constituit si in preambul al manifestarilor prilejuite de Targul de Fete de pe Muntele Gaina. Cei 11 kilometri ce despart orasele Abrud si Cimpeni au fost parcursi de mocanita in ritm de melc grabit in aproximativ o ora, cu 30 de minute mai repede decat timpul estimat. La intoarecere, insa, o defectiune a locomotivei si niste pietre asezate pe linii de niste indivizi cu haltă în gandire au facut ca mocanita sa intarzie pe traseu.

Linia ferata ingusta din Alba a fost salvata de la distrugere totală, la o initiativa a Consiliului Judetean, dar si prin implicarea nemijlocita a austriacului Georg Hocevar, presedintele Asociatiei pentru Pastrarea Liniilor Ferate Inguste din Romania, stabilit in Apuseni.

Construita intre anii 1911-1913, calea ferata aniverseaza in acest an un secol de la darea in folosinta. Pe vremuri, mocanita circula intre Abrud si Turda prin 21 de staţii cu o viteza de maxim 40 de kilometri pe ora. A fost readusa in actualitate si redata turismului de austriac, care a dotat-o cu doua locomotive de fabricatie germana si cu mici vagoane cu o capacitate de aproximativ 80 de locuri.

Asadar mocanita pufaie din nou pe traseul Abrud-Campeni si reprezinta un punct de mare atractie pentru turistii care traverseaza splendida zona a Apusenilor.

One Response to Mocanita pufaie din nou pe traseul Abrud-Cimpeni si retur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *