Ziua Națională a României 2015, Alba Iulia – PROGRAM OFICIAL

PROGRAM OFICIAL – 1 DECEMBRIE 2015 / FESTIVAL DE ROMÂNIA

Programul complet pe zile și ore:

Duminică, 29 Noiembrie 205

 

Ora 10:00 – Cupa Unirii la fotbal – ediția a IV-a – sala de baschet a Universității “1 Decembrie 1918” Alba Iulia

Ora 16:00 – Alba Aeterna – Cetatea. 300 – concert coral simfonic la Catedrala Romano – Catolică Sfântul Mihail – Alba Iulia.

În 300 de ani, Cetatea Alba Carolina n-a arătat niciodată mai frumos!

Si n-a sunat vreodată mai bine!!!

Primăria Alba Iulia are onoarea să vă invite la un concert-eveniment: ALBA AETERNA! 

Sunt 300 de ani de la prima piatră de temelie până la momentul la care Cetatea Alba Carolina și-a recâștigat strălucirea.

Corul Filarmonicii George Enescu din Bucuresti îsi împleteşte vocile de aur cu instrumentiştii de top ai Filarmonicii din Sibiu. Într-un eveniment muzical excepţional, duminică, 29 noiembrie, de la 4 după amiaza, în Catedrala Romano Catolică Sfântul Mihail. Corul Filarmonicii George Enescu este una dintre cele mai apreciate formule corale mixte din Romania, iar de aceasta dată va fi completat în mod spectaculos şi deplin de instrumentiştii Orchestrei Filarmonicii de Stat din Sibiu. Programul conţine lucrări de partitură clasică, într-un concept vocal-simfonic perfect asimilat de rezonanţa robustă a catedralei Sfântul Mihail.

Intrarea este liberă!
La 300 de ani de Cetate, ai sunete elevate:
ALBA AETERNA – un eveniment marca Primaria Alba Iulia.

Orchestra Simfonica a Filarmonicii din Sibiu

Corul Filarmonicii George Enescu

Dirijor: Constantin Grigore

Se vor interpreta umrătoarele arii:

1. P. Mascagni – Intermezzo din Cavaleria Rusticana

2. E. Elgar – Pomp and circumstance

3. G. Verdi – Uvertura Forta Destinului

4. Tiberiu Olah – Intrarea in Alba Iulia

5. W.A. Mozart – Requiem – Lacrimosa

6. G. Verdi – Requiem – Dies Irae

7. G.F. Handel – Zadok the priest

8. A. Borodin – Dasurile Polovtiene

9. L. Van Beethoven – Oda Bucuriei

10. G.F. Handel – Aleluia.

Ora 19:00 – Concert Tudor Gheorghe – Casa de Cultură a Sindicatelor

Luni, 30 Noiembrie 2015

 

ora 10:00 – Parada portului popular – Ambasadorii Unirii -Traseu Itinerant Bd. Transilvaniei – Sala Unirii.

ora 11:00 – Ambasadorii Unirii – Sala Unirii

ora 12:15 –  Arborarea Drapelului Național al României. Piața Tricolorului / esplanada Catedralei Încoronării Neamului.

ora 17:00 – Vernisaj expoziție foto Eroul Necunoscut. Cercul Militar Alba Iulia (Palatul Principilor)

ora 17:00 – Vernisaj expoziție de arhitectură și fotografie. Galeria de artă (lângă poarta a III-a)

ora 17:00 – Vernisajul Salonului Național de Artă. Galeriile municipale de artă.

ora 17:00 –  Spectacol folcloric ”Decembrie – Columnă a Unirii”. Alba Mall

ora 18:00 – Concert Corala Armonia. Catedrala Romano-Catolică Sf. Mihail.

 

Marți, 1 Decembrie 2015 – Program oficial

Ora 9:00 – Târgul național al meșterilor populari – Latura de Vest a Cetății Alba Carolina

Ora 9:00 – Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori – Statuia lui Ion I.C. Brătianu

Ora 9:40 – Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori – Statuia lui Iuliu Maniu

Ora 10:20 – Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori – Statuile Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

Ora 10:35  – Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori – Statuia lui Mihai Viteazul

ora 11:15 – Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun și Sosirea ștafetelor militare pentru cinstirea Zilei Marii Uniri. Terasa Sălii Unirii

ora 11:00 –  Am o căsuță mică – spectacol Gașca Zurli. Latura de Vest a Cetății Alba Carolina.

ora 12:00 – Te Deum – Catedrala Încoronării – Alba Iulia

ora 12:30 –  1918. Dragoste de țară – Latura de Vest a Cetății Alba Carolina.

ora 13:00 – Paradă militară – Bulevardul 1 Decembrie 1918

Cea mai mare paradă militară organizată până acum în orașul Marii Uniri, un eveniment spectaculos, la care vor participa aproximativ o mie de militari și cadre MApN și MAL.

100 de autovehicule militare de luptă si, dacă vor fi condiții meteo favorabile, vei avea ocazia să admiri avioanele MiG 21 Lancer și elicopterele IAR 330 Puma SOCAT survolând pe cer.

Vei asista la momente solemne, ca depunerea coroanelor și primirea soliilor, prin care vei aduce un omagiu eroilor naționali.

Vei avea parte de o masă populară, cu preparate tradiționale, în Cetatea Alba Carolina, precum și de un concert cu muzică populară.

În funcție de preferințe, vei putea opta, în schimb, pentru participarea la un concert al trupei Voltaj, organizat, de asemenea, pe data de 1 decembrie.

Întrucat se împlinesc 300 de ani de la ridicarea Cetatii Alba Carolina, în jurul datei de 30 noiembrie va avea loc și un concert al Corului Național de Cameră Madrigal.

Cu toate că, în fiecare dintre cele 4 zile libere, în Alba Iulia vor avea loc numeroase evenimente dedicate turiștilor, orașul Marii Uniri iți va oferi o stare de liniște și relaxare, ajutându-te să te deconectezi de grijile cotidiene.

Anul acesta, la evenimentul dedicat Marii Uniri din Alba Iulia vor lipsi artificiile, în semn de solidaritate cu victimele tragicului eveniment din Colectiv.

ora 14:00 – Cânt și suflet românesc – spectacol de muzică populară. Latura de Vest a Cetății Alba Carolina.

ora 15:00 – Uniți sub tricolor – pietonala Mihai Viteazul.

Ora 17:00 – REPATRIOT – România are nevoie de creatori de valoare – conferință Amfiteatrul A9 – Universitatea 1 Decembrie 1918

Ora 17:30 – 1918. Dragoste de țară – Latura de Vest a Cetății Alba Carolina

ora 19:30 – Concert Voltaj – din toată inima pentru România. Latura de Vest a Cetății Alba Carolina.

ora 20:45 – Spectacol Lasere – Latura de Vest a Cetății Alba Carolina.

 

Program Special: Muzeul Național al Unirii – 1 Decembrie 2015

Întâlnirea cu Personajele istorice:

Avram Iancu, Mihai Viteazu, regele Ferdinand sau regina Maria sunt doar câteva dintre personajele istorice pe care aveți posibilitatea să le întâlniți în sălile de expoziție ale muzeului albaiulian. Dar mai ales, veți avea prilejul de a vă întâlni cu însuși Camil Velican, primul primar român al Alba Iulia, care a pus bazele modernizării orașului, imediat după Marea Unire din 1918. Om de o capacitatea organizatorică de excepție, Camil Velican, instituit în funcție în data de 3 Decembrie 1918, a fost un ardent susținător al patrimoniului istoric al Alba Iuliei.

Proiectul se derulează din anul 2010. cu ocazia Nopții Muzeelor, a zilei de 1 Decembrie și la diferite evenimente, personaje istorice (peste 20) marcante pentru istoria locală și în egală măsură pentru istoria națională, precum împăratul Traian, regele Decebal, Mihai Viteazul, Horea, Cloșca și Crișan, Avram Iancu,  regele Ferdinand, regina Maria și multe alte personaje de coloratură istorică prind viață, apărând în fața publicului într-un exercițiu de istorie pe viu, adesea prezentându-și propriile istorii și fapte.

Întâlnirea cu Garda Apulum

Trupe de reenactment antic, coorodonate de muzeul albaiulian, respectiv, romanii Legiunii XIII Gemina, dacii cunoscuți sub denumirea de Lupii Apoulonului, gladiatorii Ludusului Apulensis și dansatoarele Magna Nemesis, vor fi și ele prezente la 1 Decembrie 2015, la muzeu.

Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum

Ca și celelate trupe de reconstituire istorică, este formată din voluntari ai muzeului albaiulian (12 legionari, 3 purtători de stindarde, 1 centuriron și 1 legatus, adică general), care dau viață acestui detașament militar tocmai la Apulum, în inima Daciei romane. Orașul Alba Iulia are, poate, cel mai bogat patrimoniu roman de pe cuprinsul țării, iar scopul prinicipal al gărzii legiunii este acela de a promova acest patrimoniu. Împreună cu trupele de daci și gladiatori, garda romană derulează în fiecare an, din 1 mai până la 30 septemebrie, un program de reprezentanții în Alba Iulia, în fiecare zi de vineri, de la ora 19:00. De asemenea, garda a participat, începând din anul 2011, la peste 60 de festivaluri de reconstituire istorică din țară și din străinătate.

Lupii Apoulonului

Legiunea a XII-a Gemina trebuie să aibă un adevărsar pe măsură, astfel că, din anul 2013 au apărut războinicii daci care păzesc cetatea Apouluonului, cea mai apropiată de Alba Iulia dintre cele trei cetăți dacice cunoscute pe teritoriul județului Alba, alături de cetățile de la Căpâlna și Cugir. ”Lupii” sunt în număr de 12, având un taraboste, pe căpetenia Maris, un mare preot care interpretează voința marelui zeu Zalmoxis, luptători cu falx sau cosor și arcași, la care se adaugă femei și copii ai dacilor. Ca și în cazul trupei de romani, în cadrul festivalurilor și evenimentelor la care participă, dacii prezintă ateliere interactive de lucru: fierărie, prelucare lemn, țesătorie, plante medicinale etc. Cu toate acestea, cea mai improtantă calitate a lor rămâne îndârjirea cu care luptă împotriva romanilor.

Ludus Apulensis

Trupa prezintă cinci dintre cele mai cunoscute tipuri de gladiatori ai Antichității: murmillo, tharex, retiarus, dimachaeros și secutor. Spectacolele suținute sunt printre cele mai gustate.

Magna Nemesis

Trupa de opt dansatoare prestează dansuri fie de inspirație romană, fie de inspirație dacică, întregind ansamblul intitulat ”Garda Apulum”, ce cuprinde toate trupele de reconstituire a istoriei antice de la Alba Iulia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *